Ejdern – skärgårdens symbol

Ejdrar från olika platser, årstider och år

Ejdrar är så fascinerade fåglar, vackra fåglar som vi gärna följer. Vi följer denna kustfågel året runt. Alltså finns de ofta på bilder från var utflykter.

Om vintern

Det vilar ett lugn över sundet. En kall januarimorgon och klipporna kring sundet är pudrade med snö. I den stilla morgonen hör vi ljudet från ejdrarna. Trots kylan så hoar gudingarna och ådorna skrockar. Vi är ute i januari eftersom vi då har möjlighet att se ejdrarna på ganska när håll, se hur de uppvaktar varandra och kanske till och med börjar bilda par. För nu är tiden då de fortfarande ligger i flockar vid kusten, om bara några månader drar de mot sina häckningsplatser.
Vi är ute tidigt på morgonen, solen lyfter sakta vid horisonten. Och idag är vattnet lugnt, bara små krusningar på ytan. Flocken driver söderöver med strömmen, när de når mer öppet vatten börjar flocken dra sig mot sundet igen. Kanske är sundet mer skyddat, kanske finns det mer musslor , kanske är de lättare att nå. I allt sitt simmande passar de också på att bada. Mycket omsorgsfullt. De dyker efter mat. De uppvaktar varandra, skrockar och hoar. Vi ser hur de lyckas fånga blåmusslor och sjöstjärnor. Gråtruten simmar i närheten med fullt fokus på vad som har fångats. Förvandlas snabbt till stortjuv och lägger beslag på ejdrarnas fångst. Sundet bjuder på ett nytt skådespel varje dag. Det är lyx att ha möjligheten att tillbringa en morgon i paradiset.