FNs rapport om Biologisk mångfald

I veckan presenterades rapporten från IPBES, FNs expertpanel för biologisk mångfald. Rapporten är en larmklocka, en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning.
Ekosystemen som alla arter är beroende av, även vi människor, de viktiga systemen försämras snabbare än någonsin.
Vi visste redan att det är människans aktivitet som hotar och som driver på utrotningen av växt- och djurarter. Nu finns de senaste 50 årens förändringar sammanfattade i rapporten.

Följ länkarna nedan och läs på. När man väl börjar förstå vilken förstörelse vi kreerar så finns det signaler överallt. De är svåra att backa ifrån.

Även i vårt närområde är naturen hårt trängd. Runtomkring oss ser vi också den förändrade användningen av land och vatten, det viktigaste skälet till minskad biologisk mångfald. Exempelvis skogsavverkning och spridning av invasiva arter. Storskaligheten i jordbruket är också en förändring som skett under de senaste årtionden.

Vi tittar mycket på fjärilar och vi kan se att många fjärilsarter har en mycket begränsad utbredning. I dag är ungefär var tredje dagfjärilsart i Norden hotad eller nära hotad. Denna kris är till största delen orsakad av att landskapet brukas allt mer intensivt. Det äldre jordbrukssamhället , med små åkerlotter och ett brutet landskap har försvunnit. Dessa miljöer var ofta mycket rika på fjärilar och insekter. Mularna skötte ängsmarkerna på ett fjärilsvänligt sätt. Den skötseln gynnar de värdväxter som är så viktiga för fjärilarnas larver. Skötseln är helt förändrad och då sker stora förändringar i utbredningen av olika fjärilsarter.

Så läs på, alla kan vi göra någonting. Förändringar måste ske på alla plan. Alla kan inte vänta på att någon annan ska starta förändring och omställning.

LÄS :
Sammanfattning av IPBES rapport https://www.ipbes.net/news/Media-Release-Global-Assessment

Sveriges Naturs artikel : http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/flera-larmklockor-har-ar-hoten-mot-jordens-arter/

Följ länk till IPBES insta: TOP 5 CAUSES for natures destruction
https://www.instagram.com/p/BxRn342BgZ2/

IPBES Instagram

Please follow and like us:
fb-share-icon

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.