Sommaräng i solsken

Vilken äng. Ett hav av rödklint, väddklint, natt och dag, röllika och så fjärilar. Tistelfjärilar, i mängder.
Känslan av att det flyger 100 tals tistelfjärilar från blomma till blomma. Aktivitet bland fjärilar, humlor och bin. Det är varmt och solen skiner, en fin sommardag. Havet glittar. Vindarna ljumma.

Dagen är en dag på Skaftö, Gåsevik och Gröder äng. Ängarna som vi besöker ligger väster ut på ön. På andra sidan fjärden skymtar Gåsö. Hällmarker avgränsar slåtterängar och fuktängar. Det är den rika förekomsten av gamla snäck- och musselskal i jorden som gynnar växter som trivs på kalkrika marker. Örter i mängder , då finns det också fjärilar. Jämte tistelfjärilar flyger kålfjärilar, rovfjärilar och silversmygare.
Att gå på de smala stigarna i den lummiga vegetationen, det ger känslan av växthus klimat, fuktigt och varmt. Björnbären börjar mogna, nästa helg är de nog klara för att avnjutas. Björnbär och grädde, det är på samma sätt som den här dagen, sommar.

Vandrar vidare längs stigen. Passerar den gamla gården, färgen flagnar på det vita skärgårdshuset. För tankarna till en tid när här krävdes hårt arbete för överlevnad. Då skötte de ängarna och betena utan att veta vilken mångfald de bidrog till. Då fanns det plats för alla djur och växtarter.
Människornas liv och villkor har förändrats sedan gården brukades. Så även miljön runtomkring. Idag tyst och öde.

På Gröderhamnsängen är det också stilla. Ängen är fantastik nu med blommande rödklint, klockljung, darrgräs, blåklockor m.m.m.m.
Strandkvannen blommar nere på strandängen. Går runt och kollar om bladen är uppätna av makaonfjärilslarver ,men hittar vare sig hål i bladen eller larver. Jag är väl på fel ställe och letar, vet att fjärilarna finns här.
Notera att vresrosen börjar etableras längre och längre upp på ängen. Igenväxning är ett problem som man försöker bromsa med bete och slåtter för att inte ovanliga växter ska konkurreras bort.
Undrar vart kossorna är. Jag har bara varit här i området under de senare åren, men de gånger jag kommit på sensommaren har de finaste naturvårdarna varit i farten. I år är grindarna öppna och stängslen ser inte ut som att de kommer att stänga in några idisslande naturvårdare i år.
Vill så gärna se dem igen.

Gröderhamnsäng är ett rikkärr, en miljö som inte är vanlig i Bohuslän. I början av sommaren blommar ängsnycklarna, en ovanlig art i denna del av landet. Upp till tusen blommande exemplar av ängsnycklar har räknats in på en mycket begränsad yta. Nu är de överblommade och lämnar över till de blommor som blommar under högsommaren.

Några ljung/hed blåvingar, bastardsvärmare, slåttergräsfjärilar finns på ängen. Men tistelfjärilarna dominerar, de är liksom överallt, spanar av och besöker en rödklint. Stannar sällan länge på samma blomma. Undrar om överflödet gör dem lite obeslutsamma.
Nästan bara nykläckta tistelfjärilar, så klara färger och mönster på vingarna. Enbart två gamla individer, slitna, bleka och trötta individer. De tar snart sin sista flygtur.
Tistelfjärilen är en snabbflygare och flyger mer effektivt än de flesta andra dagfjärilar. Så klart de måste vara effektiva när de ska flyga ner till Norra Afrika för en ny reproduktionscykel.

Bad i Gåseviken och och kaffe på klippan. Vattnet har uppnått en temperatur av 21 grader, kaffet i termosen var fortfarande varmt.
Det är inte svårt att bli sittande länge, låta blicken följa horisonten och känna de varma vindarna. Trollsländorna svävar som helikoptrar över hällkaren. De är på jakt efter byten.
Då plötsligt flyger en makaonfjäril över strandängen. Sveper förbi fackelblomsterna och följer berget upp till högsta punkten. Seglar vidare i vinden.

Nu måste det vara höjdpunkten på sommaren, mängden av fjärilar, överflödet av blommande blommor. Tar kameran och lägger mig ner på ängen för att försöka fånga överflödet på en bild. Bilderna ger ingen rättvisa till känslan av att sitta mitt i blomsterhavet. Finns kvar i minnet.
Glömde också att lyfta blicken och fotografera omgivningarna, ängarnas mångfald och skönhet stal hela mitt intresse.

Åker hemåt, termometern visar på 30 grader. Klart att tistelfjärilarna flyger snabbt. De är snabbflygare. Jag planerar redan att komma tillbaka en dag när temperaturen är lägre. Hoppas på att de ska vara lite enklare att jaga med kameran då.
För den här ängen, med alla rödklint och alla tistelfjärilar – Once in a life time.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.