Ler åt skrattmåsarna

I väntan på våren har jag letat lite bland bilder som vi tagit tidigare vårar. Ett bra sätt att hjälpa minnet, att komma ihåg vad jag lovade mig själv att återuppleva denna våren. Återuppleva eller som en påminnelse om vad jag missade och vill uppleva i år istället. 
Bläddrar runt i bilderna och fastnar hos skrattmåsarna. 
Så fina fåglar, ja, jag viss´te ju redan det, men när januarilugnet infinner sig och tiden finns för att vila i bilderna kan jag se hur otroligt vackra skrattmåsarna är.

Skrattmåsar på Getterön


Jag kan också minnas utflyktstillfällena då bilderna togs. Ett tillfälle var en regnig dag i början av april på Getterön, inte så många plusgrader och därmed inte så många människor. Men många skrattmåsar.
I början av april har de återvänt till sina häckningsställen, snart är hela kolonier på plats. Nu har de häckningsdräkt dvs. mörkt huvud, röd näbb och röda ben. På så här nära håll kan man också se den vita ringen runt ögat.

Det är lugnt i gömslet, ensam på första parkett. Den belöning av att vara på utflykt i naturen en gråmulen dag får jag tillbaka många gånger om i det skådespel som pågår utanför de små gömsle gluggarna. Här i sjön vill de häcka, på de som gräsöarna. Många ska få plats, att vara många ger ett större skydd för ungarna. Idag är det förberedelser, reviren ska skapas och försvaras, paren ska formas. När detta sker krävs skrattmåsstyrka, rivaler ska skrämmas, boplatsen vaktas, allt på en gång. Flykten är snabb, siktet inställt på försvar, skriken är höga, fjädrarna fladdrar. Allt utan att förlora kontrollen.

Skrattmåsar i Hornborgasjön

Andra tillfället, Hornborgasjön i början av maj. Fler plusgrader och fler människor. Nu är det jag och några vänner som försiktigt smyger till ett av sjöns gömslen. Såklart är vi rustade med kaffe och kameror. Förberedda för att stanna en stund, att stanna på samma plats ger så mycket upplevelser. En gråhakedopping sover i vassen, en skäggdopping fångar fisk. Ladusvalorna har kommit till sjön. Så har vi skrattmåsarna, nu i bobyggartid. Ständigt letande efter det perfekta byggmaterialet. Högsäsong för byggande.
Jag skulle vilja stanna så mycket längre, studera flygakrobatiken , inte ett misstag. Precisionen i vingarnas vinklar för att landa mitt i prick, för att undvika grannens attack.
Jag skulle vilja komma tillbaka 3-4 veckor senre och se de nykläckta små dunbollarna.



Det är det jag ska göra i år.

Kaffe och underhållning, underhållningen ger tid för reflektion. Det är kamp, det är drama, det är romantik, men över alla dessa inslag beskrivs livets mening, överlevnad och reproduktion.

Naturen bjuder in, generöst bjuder den på upplevelser av alla de slag. Vi måste backa undan och bjuda på det utrymme som naturen behöver.

Det finns människor som tycker att skrattmåsar skränar och stör, de tycker inte som jag.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.